Η Σύνοδος Κορυφής ανάμεσα στους προέδρους της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα φέρει για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τις 16:00 ώρα Ελλάδος υποστηρικτές αντίπαλων πρωτοβουλιών.
delhi temple bahai
Η Τουρκία και η Ρωσία αποτελούν μαζί και με το μια ανυπέρβλητη τριάδα στο πεδίο, όπου επέτρεψαν μια σχετική σιγή των όπλων υπέρ της λεγόμενης διαδικασίας της Αστάνα. Η Γαλλία και η Γερμανία από την άλλη ανήκουν στην «μικρή ομάδα» για τη Συρία που απαρτίζεται και από άλλες πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οι ΗΠΑ.
Ο βασικός στόχος της συνόδου είναι να εξεταστούν οι νέες φόρμουλες που μπορούν να βρεθούν προκειμένου «να δοθεί μια πολιτική λύση στην περίπλοκη αυτή σύγκρουση που έχει προκαλέσει περισσότερους από 360.000 θανάτους από το 2011», δήλωσε χθες Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν.
Σε αυτό το χρονικό σημείο, ο σχηματισμός υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μιας Συνταγματικής Συνέλευσης που θα επιφορτιστεί με την επεξεργασία ενός νέου Συντάγματος προαναγγέλλεται ως μια από τις βασικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι συνομιλητές σήμερα εξαιτίας του αποκλεισμού της από τις συριακές αρχές.
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, ο οποίος, μετά τις άκαρπες συζητήσεις που είχε στη Δαμασκό αυτήν την εβδομάδα, εξέφρασε χθες τη λύπη του για την παράλυση του σχεδίου του ΟΗΕ, θα είναι επίσης παρών στην σύνοδο κορυφής της Κωνσταντινούπολης.
Το άλλο σημαντικό ζήτημα που θα εξεταστεί θα είναι η κατάπαυση του πυρός στην ανταρτική επαρχία Ιντλίμπ (στη βορειοδυτική Συρία), την οποία διαπραγματεύτηκαν την τελευταία στιγμή τον περασμένο μήνα ο Ερντογάν και ο Πούτιν, ενώ φαινόταν να επίκειται μια επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας που θα ήταν συνώνυμη με ανθρωπιστική καταστροφή.
Η συμφωνία αυτή ανάμεσα στη Μόσχα, σύμμαχο της συριακής κυβέρνησης, και την Άγκυρα, υποστηρίκτρια των ανταρτών, προβλέπει κυρίως τη δημιουργία μιας "αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης" εύρους 15 ως 20 χιλιομέτρων για να χωρίζει τα εδάφη στην Ιντλίμπ που ελέγχουν οι αντάρτες από τις περιοχές που τελούν υπό κυβερνητικό έλεγχο.
Ιντλίμπ: Μια πυριτιδαποθήκη
Ωστόσο όσο πλησίαζε η σύνοδος κορυφής της Κωνσταντινούπολης, η εκεχειρία αυτή φαινόταν όλο και πιο εύθραυστη: πολλές αψιμαχίες σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες και 7 άμαχοι σκοτώθηκαν χθες Παρασκευή από βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ, με τον απολογισμό αυτόν να είναι ο υψηλότερος από τότε που τέθηκε σε ισχύ η ρωσοτουρκική συμφωνία.
Η Γαλλία «θέλει να θεσπιστεί η παράταση της κατάπαυσης του πυρός στην Ιντλίμπ και να υπάρξουν εγγυήσεις για την πρόσβαση των ανθρωπιστικών αυτοκινητοπομπών», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αν δεν υπάρξει καμία σημαντική ανακοίνωση στο τέλος της συνόδου κορυφής --η γαλλική προεδρία λέει ότι έχει «μέτριες προσδοκίες» και το Κρεμλίνο ζητεί να είμαστε «ρεαλιστές»-, αυτή η συνάντηση με την άνευ προηγουμένου σύσταση θα προσφέρει τουλάχιστον την ευκαιρία στους τέσσερις ηγέτες να αναζητήσουν έδαφος συνεννόησης.
«Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Ωστόσο χονδρικά όλος ο κόσμος εύχεται όπως είναι φυσικό να υπάρξει μια πολιτική ρύθμιση για τη Συρία», υπογράμμισε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Διαφορές όσον αφορά τα μέσα και την τακτική μπορεί να υπάρχουν. Ακριβώς για να θιγούν τα θέματα αυτά και να εναρμονιστούν οι θέσεις» είναι που διοργανώθηκε αυτή η σύνοδος κορυφής, πρόσθεσε.
Δύο σημαντικοί παράγοντες της σύγκρουσης στη Συρία, το Ιράν και οι ΗΠΑ, οι σχέσεις των οποίων είναι τεταμένες, θα είναι απόντες σήμερα. Ωστόσο ο Μακρόν συζήτησε την Πέμπτη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να συντονίσουν τις θέσεις τους.
the music school edmond – ήτανε μια φορά (βίντεο)
delhi temple bahai
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου